Nekünk a riviéra – milyen az élet a Balatonon?

Kevésbé drámai az elválás a nyártól, ha az ember a magyar tenger partján élhet.

A tó közelébe költözők euforikus „egész évben nyaralunk” érzését az évek előrehaladtával felváltja egy kiegyensúlyozott kedélyes nyugalom, mert amire mások egész évben készülnek, az nekünk itt van egy kőhajításnyira, az év bármelyik napján láthatjuk a Balatont.

A Csodálatos Balaton csoportban tették fel a kérdést a minap a Balatonnál élőknek: milyen érzés egész évben a tónál élni?

Van, aki bevallja, hogy bár az idegenforgalomból él, őszinte megkönnyebbülést érez, amikor végre levonul a tömeg, és a helyiek újra birtokba vehetik imádott tavukat.

Olyan is akad, aki a Balatonnal együtt lélegez fel, amikor a nyár végén eltűnik a sokadalom.

Valóban, a nyári túl-turizmusra jellemző zsúfoltság, és az év többi időszakában tapasztalható nyugalom között majdnem akkora a kontraszt, mint egy-egy fesztiválhelyszínen buli közben, és buli után.

Igaznak tűnik a közhely: a balatoni ember nyáron nem szívesen megy le a tóra. Ha mégis letéved, euforikus örömben úszó tömegeket láthat a parton. Tényleg olyan sokan szeretjük rajongásig a Balatont, hogy kisajátítani érzelmileg, vagy földrajzi alapon, de tulajdonjogilag is képtelenség. A Balaton mindannyiunké.


Pszichológusok kutatják, hogy miért vonzódunk ennyire a vízhez

Pszichológusok kutatják, hogy miért vonzódnak az emberek a vízhez, miért okoz örömöt a víz közelsége, miért érzünk megnyugvást, és megkönnyebbülést, ha természetes vizek közelében lehetünk.

Testünk 50-60 százaléka víz, az anyaméhben magzatvízben lebegünk 9 hónapon keresztül – ez csak két válasz a lehetséges okok közül. Van, aki a víz színével, a hullámok morajlásával magyarázza azt a speciális ellazult – meditáció közeli állapotot, amit a víz közelségében érzünk.

George Mac-Kerron és munkatársai (University of Sussex) és Susana Mourato (London School of Economics & Political Sience) egy speciális okostelefonos applikációval vizsgálta több mint 22 000 vizsgálati személy hangulatát. Ezeknek a személyeknek a helyzetét a telefonjukban lévő GPS koordináták mutatták, és ennek megfelelően kellett a hangulatukat értékelniük.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a vizsgálati személyek szignifikánsan boldogabbnak érezték magukat vízközeli helyeken, mint hegy, erdő vagy mező közelében, ahol nem volt megtalálható nagyobb vizű terület – írja a Mindset pszichológia.

A pandémia időszaka alatt többször lehetett olvasni arról, hogy egyre több család teszi át székhelyét a Balaton partra, állandó lakóhelyéül választva a tópartot.

A déli parton talán Siófok életében érezhető ilyen jellegű változás, a Budapesttől távolabb eső településeken nem érzékelhető a tendencia, pedig egyáltalán nem lenne rossz, ha többen költöznének le a Balaton partra, mert ennek következtében bővülnének a helyi szolgáltatások, fejlődne az infrastruktúra, és több munkahely keletkezne a térségben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s