Szükség van saját alternatív valóságra

Miért van szükségünk saját alternatív valóságra, védőburokra? Miért akarjuk kialakítani saját kis biztonsági zónánkat a neten? Mert ez nélkülözhetetlen lelki immunitásunk megőrzéséhez.

Tele vagyunk sebekkel, lelki sérülésekkel, rossz tapasztalatokkal. Azt már megtanultuk (ki-ki a maga kárán), hogy ne önigazolásért, szeretetpótlékért járjunk fel az internetre. Megtanultuk, hogy igenis szükségünk van a magunk védelmében egy mikrovilágra, ahova többszörös szűrőn át csak olyan dolgokat engedünk be, amiből épülhetünk, amitől jól, jobban érezhetjük magunkat, amiből töltekezünk.
Az Elle-ben Mörk Leonóránál olvasom, hogy ő is üdvözli ezt a fajta mentalitást: úgy tűnik sokan jöttünk rá arra, hogy csak úgy őrizhetjük meg saját mentális épségünket, lelki békénket, ha „visszahúzódunk saját kis világunkba, amelyet az általun választott emberek, tárgyak, hírek, gondolatok és érzések népesítenek be.”

Vissza kell szereznünk az uralmat a felügyeletet a saját gondolataink felett. Én szeretném eldönteni, hogy mit gondolok magamról, és a világról, ne egy algoritmus gondoskodjon a véleményemről, de már a szorongásaimról is.

Igen, a saját lelki épségem többet ér annál, minthogy folyton ellentétes véleményekkel, ízléssel ütköztessem a sajátom. Kell a kritika, kell az élc, de a folyamatos ellenszélnek inkább nem akarom kitenni magam. Ha valaki erre legyint, és azt mondja lányos értelmetlen feminista picsogás az egész, az mesélje el, hogy mikor látott már olyat, hogy egy Újpest drukker talpig lilába beül a Fradi B-közép szurkolói közé, és viszont – csak, hogy szélesítve látókörét ilyen módon fejlődjön a tapasztalás által..

A net-etikett azt várja el tőlünk, hogy úgy viselkedjünk az interneten, ahogy a való életben is megnyilvánulnánk, elvárni elvárja, csak nem tartatja be, így nem is képes ezt nyújtani a számunkra. (Ahogy adataink biztonságát sem képes nyújtani.) Épp ezért, ahogy a való életben, úgy az interneten is fel kell állítani a saját határainkat. Van, akinek ez könnyedén megy, van akinek nehezebben, de soha nem késő hozzákezdeni – mentális jól-létünk múlhat rajta.

kép: unsplash

3 Comments

  1. Az a helyzet a védett belső világot a médiák nagyon gyorsan és hamar szétzilálják.És az hogy befurakodik a gondolatokba a mások kritikájából eredő vélemények kuszasága a vélemény nyilvánítás készsége és a pártállás egyes vélemények mellet már átnevelik az embert.Ha mások gondjai és problémái hasonlóak a sajátjainkhoz még a vélt szolidaritás is félre vezetheti az embert.Valós tapasztalat nélkül az olvasott szó fikció is lehet.Értelmi világunk belső értékeit tetteink leplezik le és így sokkal sérülékenyebbé válhatunk azoktól akik jól tudnak manipulálni.

    Kedvelés

      1. Sajnos nagyon kevés szó esik erről. Többet, többen kéne, hogy megszólaljunk a témában – ön most ezt tette a hozzászólásában, köszönöm.

        Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s