Milyen felnőtt lesz az érzelmileg elhanyagolt gyerekből?

Andre Solon aki magát túlérzékeny túlélőnek nevezi, mesélt erről a Psychology Today-en.

Az érzékeny emberek sokkal intenzívebben képesek megélni saját de mások érzéseit is – ez egy nem mindennapi adomány, de könnyen átokká válhat. Mert mi van akkor, ha az érzékeny gyermek egy érzelmileg elhanyagoló családban nő fel? Ez minden érzelmileg negligált gyerek lelki fejlődésére negatív hatással van de a túlérzékenyeknek különösen rossz, és manapság sajnos egyáltalán nem ritka eset. Nem egy kutatás számol be arról, hogy az amúgy normálisan működő családban egyre több gyerek nő fel úgy, hogy érzelmi elhanyagoltságnak van kitéve.
Az érzelmi elhanyagolás befolyással van a gyermek mentális egészségére és/vagy társadalmi fejlődésére, és akár egész életen át tartó pszichológiai hegeket okozhat.

Mit jelent az érzelmi elhanyagoltság?

Jonice Webb pszichológus szerint akkor beszélhetünk gyermekkori érzelmi elhanyagoltságról amikor a szülő nem reagál gyermeke érzelmi igényeire. Ez úgy hangzik, mintha nem lenne nagy ügy, és nem is tűnik túl komoly dolognak – mondja Webb – de épp olyan hatása lehet, mint a bántalmazásnak csak nem olyan látványos és emlékezetes.

Gyakran az érzelmi elhanyagolás nem tűnik károsnak vagy kórosnak az ilyen módon abúzáló szülők egyébként kiválóan gondoskodnak a kicsiről de valami hiányzik. Valami, ami a szemnek láthatatlan. Ha az érzelmi negligálás folyamatos az így felnövő gyermekek a világ legmagányosabb lényeinek érezhetik magukat már kisgyerekként, aztán felnőttként azzá is válhatnak.

Gyermekként az így felnövők azt tanulják meg, hogy az ő érzéseik nem számítanak, igazából nem is fontosak, segítséget pedig azért nem kérnek, mert az gyengeség a túlérzékeny jele. A gyerek kifejezetten kellemetlenül érzi magát akkor, amikor kimutatja az érzéseit, mert viszonzás, vagy megértés helyett gyakran inkább címkéket kap.

Felnőttként az érzelmi elhanyagoltság csökkent önértékelést, önhibáztatást, önutálatot eredményezhet. És mit vált ki az érzékeny gyerekekből?


Mit okoz az érzelmi elhanyagoltság egy érzékeny gyereknél?

Az érzékeny gyereket nem lehet kevésbé érzékennyé nevelni az érzelmi elhanyagolástól senki nem lesz acélosabb – mondja Webb.

Azok a szülők, akik nem élik meg, nem mutatják ki saját érzéseiket érzékeny gyermekük felé, totálisan elzárják magukat a gyermek lelki világától.

Egy érzékeny gyereknek olyan felnőni egy érzelmileg elhanyagoló családban, mintha egy zenésznek zene nélküli világban kéne élnie, ahol a szüleidtől, akiktől a feltétel nélküli szeretet és megértést kéne kapnod folyton olyan üzenet érkezik, hogy a zenéd elviselhetetlen, borzalmas, rossz.

Az érzelmi elhanyagolás a gyermek részére azt az üzenetet hordozza: a legnagyobb értéked a mi világunkban, a mi valóságunkban nem ér semmit.

Hogyan hat a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság a szenzitív emberekre?

Érzékenységük gyakran válik a gúny tárgyává saját családjukban is. Ha vannak testvérei – bár ők is ugyanabban az érzelmi elhanyagoltságban nőnek fel, de mivel nem túl érzékenyek, nem szenvednek tőle olyan mértékben, ezért – az érzékeny testvér fölé helyezhetik magukat a „ranglétrán”, elnyomják.

A túlérzékeny gyerek úgy élheti meg, hogy minden azért történik, mert vele van baj, azért nem kap elég szülői szeretet, mert ő valamit rosszul csinál. Ezáltal az érzékeny gyerekek sokkal sérülékenyebbek, sokkal kevesebb az önbizalmuk, mint társaiknak. Nagyon nehezen viselik a kritikát, nagyon fiatalon mély magányt élhetnek át, már gyermekként megismerik a szorongás, az izoláció és a pánik érzését.


Hogyan tehetjük túl magunkat felnőttként azon, ha érzelmileg elhanyagoló családban nőttünk fel?

Az érzelmi elhanyagoltság felnőtt életünkben problémákat okozhat emberi kapcsolatainkban alacsonyabb önbizalomhoz és az érzelmi jóllét csökkenéséhez vezet. Tudatos odafigyeléssel tehetünk az érzelmi elhanyagoltság negatív hatásai ellen, az önismeret az első lépés az önelfogadás felé. Meg kell tanulnunk, hogy érzéseink ugyanannyit számítanak, mint bárki másé, ahogy azt is meg kell tanulnunk, hogyan juttassuk kifejezésre saját érzéseinket, akár igényeinkről, akár határainkról van szó.

Mivel gyermekként senki nem volt, aki érzelmi biztonságot nyújtott volna, és segített volna megbirkózni a lelki nehézségekkel, ezt a képességet magunkból magunknak kell kifejlesztenünk, esetleg szakember segítségével.

Az érzelmi elhanyagoltság elég komoly hatással van egy ember életére, akkor is, ha kiskorában nem érte agresszió, nem bántották, nem alkoholista családban nőtt fel, és édesanyja ugyan ott volt mellette, de nem törődött vele megfelelően. A családban az egymással való törődés, az odafordulás, a szeretet a legfontosabb, karácsonykor nem az ajándékok mennyisége vagy milyensége számít. Simon András grafikus szavaival: az igazi ajándék az egyik ember számára a másik ember lehet, a másik szívtől szívig érő szeretete.

Képek: Annie Spratt/ Unsplash
Címlapkép: Pexels/ Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s