A jó élet negatív művészete

Azzal, ha nem baltázunk el semmit, egész jó eredményeket érhetünk el

„Vannak öreg pilóták és vannak vakmerő pilóták.” A befektetés bár nem a repüléshez hasonlatos szó szerinti túlélőjáték, de mivel sok pénz foroghat kockán, így egy nem megfelelő pénzügyi manőver is igen sokba kerülhet.
A befektetők, mint pl. Warren Bufett előszeretettel használják az „upside” és „downside” kifejezéseket a nyerő sorozat, és a lefelé vezető spirál kifejezésére. Az upside alatt az összes lehetséges pozitív eredményt értik (nagyjából az átlag feletti hozamot), míg downside alatt az összes elképzelhető negatívumot – tehát a totális csődöt.

Ezeket a fogalmakat az Egy jobb élet művészete c. könyv szerzője, Rolf Dobelli repülőpilótaként átültette a repülőgépvezetésbe, olyan módon, hogy repülés közben már-már túlzottan csak a downside-ra figyel, azon van, hogy a zuhanást minden körülmények között elkerülje. Nem próbál meg látványos manővereket végrehajtani kisgépével, inkább arra koncentrál, hogy épségben célba érjen.

A hobbiteniszben nem megnyerni, hanem elveszíteni szokták a meccseket

Ennek az elvnek a követését javasolja Charles Ellis befektető és hobbiteniszező is. Azt mondja, ha profi teniszezőként amatőr ellen játszik, csak arra kell figyelnie, hogy ne kövessen el hibát, és a labdát minél tovább játékban tartsa. “Játszunk konzervatívan. Mivel az amatőr ellenfél nem áll rá szándékosan a konzervatív stílusra, előbb-utóbb hibát fog elkövetni. A hobbiteniszben nem megnyerni, hanem elveszíteni szokták a meccseket.”

Érdekes gondolati eszköz, ha az upside, a nyereség helyett; a downside-ra, a kudarc elkerülésére koncentrálunk. Az ókori görögök, középkori gondolkodók nevet is adtak ennek a jelenségnek: negatív teológia, negatív út, a lemondás, az elengedés útja – így nevezték.

2500 éve próbáljuk megfejteni a boldog, jó élet titkát, valljuk be, nem sok sikerrel. Ezzel szemben, ha azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogyan tudjuk biztosan elbarmolni az életünket erre tűpontos válaszaink vannak: alkoholizmus, drogfüggőség, morális ingovány, krónikus stressz, gyűlölt munkahely, munkanélküliség, szétzilált házasság, irreálisan magas elvárások, szegénység, adósság és pénzügyi függőség, magány, öngyűlölet, krónikus alváshiány, depresszió, idegeskedés, harag, irigység… – Ehhez nem kell tudomány, a downside sokkal egyértelműbb, és kézzelfoghatóbb, mint az upside.

A bukás olyan mint a gránit: konkrét, kemény, körülhatárolt, a szárnyalás viszont olyan mint a levegő, illékony, kifürkészhetetlen, megfoghatatlan.

A recept végtelenül egyszerű: foglalkozzunk azzal, amit biztosan tudunk, tehát ha tudjuk, hogy mi vezet a szakadékba, elég csak elkerülnünk azt, és máris jó úton járunk.

A hosszú távon sikeres befektetők, mint Warren Buffett és társa, Charlie Munger is efféle lelkülettel, ezekkel a mentális trükkökkel és szellemi eszköztárral dolgozik.

A legfontosabb szabály: kerüld el a downside-ot. „Nem tanultuk meg, hogy az üzleti életben felmerülő problémákat hogyan kell kezelni, azt tanultuk meg, hogyan kell elkerülni őket.”

Ehhez különösebb intelligenciára sincs szükség. Charlie Munger így nyilatkozott:

„Bámulatos, hogy milyen nagyszerű és hosszútávú sikereket lehet elérni azzal, ha brillírozás helyett csupán azt a célt tűzzük ki magunknak, hogy ne legyünk hülyék.”

A jó élet titka nem a boldogság kutatásában van, hanem nagyrészt a butaságok, balgaságok elkerülésével érhető el.

És ahogyan a humorban brillírozó Charlie Munger fogalmaz: „Leginkább azt szeretném tudni, hogy hol fogok meghalni, méghozzá azért, mert akkor soha nem megyek oda.”

Rolf Dobelli: Egy jobb élet művészete c. könyve alapján

Címlapkép: instagram.com/spiritualleague

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s