Nagy Troll-kalauz 1.

Avagy feltúrtuk a netet és összeszedtünk egy csomó dolgot, amit a “trolltársadalmat” alkotó (nem mindig) emberszabásúakról tudni érdemes.


(kép: ru.rpg.wikia.com)

Olvastál mostanában kommenteket? Körülnéztél mostanában az interneten? Elkeserítő, ami itt zajlik, ugye? Agresszió, személyeskedés, kurvaanyázás, egymás minél durvább megalázása; az értelmes párbeszédnek vagy ne adj isten romantikának, esetleg emberségnek alig-alig maradt nyoma.

Mi ez a cselédrevüre hajazó őrület kik vagy mik alkotják ezt a netes csőcseléket akiknek beszédmódja kultúrálatlansága már a parlamanti beszédben is megjelent? Mit lehet, mit kell tudni az internetes trollok világáról?

Kik ezek? Mik ezek?

A wikipédia meghatározása szerint a troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget, vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el az internetes közeget.

A trollok 8 fajtába sorolhatók, a trolltársadalom a következő módon áll össze:

  • A kommenthuszárok: ők nem igazi trollok időről időre jelennek meg a kommentszekciókban, hogy kiadják dühüket a hozzászólásokban. Jönnek és mennek nem az internetes szubkultúra részei.
  • A bérkommentelők: ők sem igazi trollok, a politika vezérli hozzászólásaikat, róluk egy következő bejegyzésben értekezük majd részletesebben!
  • A kommentbotok: szintén politikai szándéktól vezéreltetve lepnek el kampányszerűen egy-egy felületet velük is később foglalkozunk.
  • A megrögzött vagy sport-kommentelők: igen fejlett érvelési technikával és vagy humorérzékkel rendelkeznek szeretnek és tudnak is vitázni azért járnak a kommentszekcióba, hogy intellektusukkal nyűgözzék le az olvasóközönséget.
  • Mestertrollok: ők a kommentfalak nehézfiúi – valóban veszélyesek, na nem retorikai képességeik vagy érveléstechnikájuk miatt, sokkal inkább azért, mert az általuk kiszemelt áldozatokról osztanak meg internetes bűncselekmények révén megszerzett információt lásd 4chan (és a magyar 4chan-ként is elhíresült hasonló nevű oldal kommentoldala) Ők olyan rosszindulatú kommentelők, akik hekkerek.
  • A torz személyiséggel rendelkező trollok: szadista pszichopata szociopata pszichésen terhelt emberek, akik kifejezetten azért járnak kommentelni, hogy fájdalmat okozzanak, zavart keltsenek. A hekker trollok rajongói, feltétlen hívei, követői, szócsövei. Bármilyen aljasságban benne vannak, bármilyen szemétséget végrehajtanak és közben kéjes élvezetet éreznek.
  • A netzombi: semmiféle fogalma nincs semelyik internetes mém eredetéről vagy esetleges politikai, erkölcsi jelentőségéről, hozzá jutnak el legutoljára a mémek, de ez nem zavarja meg abban, hogy vakon szinte megdelejzve meneteljen a trolltömeg után. Ő az, aki megrögzötten ismételget bármit amit a tömegpszichózis hatására felkap, ő alkotja az igazi netes csőcseléket, ami akár lincselésre is képes. Rajong az interneten elkövetett bűncselekményekért, vagy az internet hatására elkövetett öngyilkosságokért. Ebben a tekintetben ugyanolyan szadista hajlamokkal rendelkezik mint az előző csoport tagjai, csak tompa, nem igazán tudja mi merre hány méter, hogy fentről le vagy lentről fel, igazából mindegy is, csak jó nagyot szóljon: ennyi a lényeg.
  • Személyes sértettségből trollkodók: Van az úgy, hogy vélt vagy valós sérelmeinket internetes felületeken próbáljuk megtorolni ilyenek a szerelmi csalódás miatt intim titkokat teregetők, a bosszú pornó közzétevői, és azok, akik puszta irigységből szekálnak másokat.

Nem csak az átlag internetes felhasználót, a tudományt is érdekli milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki mások gyalázásában lelje örömét az interneten nap mint nap. A tudományos vizsgálatok eredményeiről  a Nagy Troll-kalauz 2. részében számolunk be.

Kiemelt kép: esquire.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s