Hogyan szokj le a notórius késésről?

Milyen emberek azok, akik mindig mindenhonnan elkésnek?

Először is optimisták. Hisznek a pozitív gondolatok teremtő erejében. Bíznak benne, hogy ha erősen akarják, kedvükért meghajlik a tér-idő kontinuum: a 12 perces metróút csodával határos módon lerövidül 5 percre.


Megengedőek.
Értsd ezalatt, hogy egy kicsit sem szigorúak magukkal. Csak még 5 perc szundi az ébresztőn, csak még 5 perc a forró zuhany alatt: és már össze is jött a szokásos 10 perc – ennyit késnek minden reggel.


Perfekcionisták.
Olyan nincs, hogy ők nem néznek ki jól csütörtökön, vagy kedden, ha az istennek sem áll össze a reggeli szett, addig cserélgetik szorgalmasan a ruhákat magukon, amíg el nem késnek.

Szétszórtak. (És ha optimisták is, az veszélyes elegy.) Ha másnak sikerül a reggeli futás & kutyasétáltatás & szauna & hajmosás & tápláló reggeli készítés & meditálás egyszerre, és még be is érnek a munkahelyükre, akkor az nekik is menni fog! Általában sajnos nem ez a helyzet.


Álmodozók.
Csak még egy csók a kedvessel, csak még két fotó a telefonnal, hiszen olyan szép a reggeli napfény, olyan gyönyörű, ahogy hullanak a fáról a falevelek: és hipp-hopp máris ott vagyunk, hogy idő-domina könyörtelenül elbánt velünk ma is, mint általában. Érthetetlen. Mégis hogy történhet ez?


Szeretnek veszélyesen élni.
Lehet úgy is pótolni a hiányzó adrenalint, hogy valaki minden reggel Jason Bourne-t játszik és megpróbál Paul Oakenfold Ready steady go zenéjére két keréken beérni a munkahelyére a dugóban azután, hogy késve indult el – általában inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Lázadók
, vagy ha tetszik, kritikus gondolkodásúak. Ilyen, és hasonló kérdések merülnek fel bennük saját késéseikkel kapcsolatban: Valakinek eszébe jutott már, hogy miért 60 percből áll egy óra? Ki és mikor rendelte el, hogy 8 órakor kell kezdődnie a tanításnak? És mit lehet tenni ez ellen?

Na de, mit mond a pszichológia azokról, akik mindig mindenhonnan elkésnek?

Máshogy jár a belső órájuk – már az is késik. Nem képesek megfelelően érzékelni az időt. Jeff Conte a San Diego-i Egyetem professzora egy vizsgálatban arra jutott, hogy míg az emberek egyik része képes megbecsülni mennyi idő alatt telik el egy perc, addig mások belső órája szerint az egy perc tovább tart 60 másodpernél.

Azok, akik pontos belső órával rendelkeznek személyiség jegyeiket tekintve versengőek, ambiciózusak – az ő időérzékük szerint az egy perc általában 58 másodperc alatt telik el, míg azok, akinek időérzékük csalóka jellemzően kreatívak, felfedezőek, empatikusak az ő időérzékelésük szerint egy perc 77 másodperc.

Jeff Conte azt mondja, a percenként 17 másodpercnyi különbség az időérzékelésben lehet a késés egyik kulcsa – sok kicsi sokra megy.

Mit lehet tenni a notórius késés ellen?

Mi kell ahhoz, hogy az ember időben érjen oda, ahova menni kell? A teleportálás és vagy az időutazás feltalálása sokat segíthet a későkön, de addig is itt van néhány tipp, hogyan szelídíthetjük meg a szökésben lévő perceket, és másodperceket.

 1. Folyamatosan ellenőrizd az időt
  Legyen nálad, körülötted mindig óra. Picit dilinyósnak tűnhetsz, hogy még a fürdőben is méred az időt, de aki zuhanyzott már fél óráig úgy, hogy szentül meg volt győződve róla, hogy az csak 5 perc, annak ez életmentő lehet.

 1. Nézd át előre az útvonalat, csekkold le az útviszonyokat
  Ha olyan helyre kell menned, ahol azelőtt még nem jártál, nem elég időben elindulni, az útvonalat is ellenőrizni kell, nehogy azért késs el, mert tanácstalanul kóvályogsz a telefonoddal a környéken.
  Ha ismerős útvonalon közlekedsz, vedd figyelembe az aktuális időjárási viszonyokat és a forgalmi helyzetet.

 1. Határozd meg a prioritásokat
  Nem lehet mindig minden egyformán fontos. Tudnod kell, hogy mi az, amit mindenképpen el kell végezned még indulás előtt, ez mennyi időt vesz igénybe, és mi az, amivel várnod kell.

 1. Tarts rendet
  A zseni átlát a káoszon, de ha mindennek megvan a helye, és a dolgok a helyükön vannak, az sokat segíthet abban, hogy időben startolhass el reggel.

 1. Ne becsüld túl magad, mindig tudd, hogy mi fér még bele
  Amikor jól haladsz az eltervezett feladatokkal, hajlamos vagy azt hinni, hogy egy apróság még belefér – általában itt csúszol el. Például, ha munka előtt be szeretnél ugrani a kedvenc kávézódba egy papírpoharas kávéért, akkor számold ki emiatt hány perccel kell korábban elindulnod, hogy a kis kitérő miatt ne késs el.

Címlapkép: themidult.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s