Mi az intuíció?

– Megérzés, ösztön, sugallat, zsigerből jövő válasz, vagy a test bölcsessége? Mi tehát az intuíció? Tudattalan, tudatos, hiedelem?

Az intuíció leginkább első gondolat. Az evolúció úgy alakította, hogy a régebbi tapasztalataink érzelmek formájában jelennek meg, és vezérlik, hogy merre gondolkodjunk, és merre ne. Fölösleges lenne ugyanis minden helyzet elemzését teljesen a nulláról kezdeni.

Egy okos ember általánosabb, érvényesebb dolgokat szűr le a múltból

Az intuíció nemcsak megérzés, hanem a múlt tapasztalatainak és tanulságainak leszűrése. Tehát az, hogy milyen mintázatokat képes valaki levágni, nagyban függ attól, hogy az eddigi élettapasztalataiból mit szűrt le.

A belátás vagy intuíció a mintázat levétele. Mindennapi működés, amikor a helyzetet átlátjuk, és a memóriát mozgósítjuk. Van egy magasabb szintje – ez a kreativitás. Az intuíció az asszociációk láncolata a big picture a nagy kép átlátása.

Az intuíció a legszabadabban a kreativitásban nyilvánul meg

Az asszociációk sokasága, az intuíció a legszabadabban a kreativitásban szárnyalhat – mert ott nincs hibalehetőség, egy esetleges hibás következtetésnek nincs tétje.

Az intuíció zsigerből jövő válasz, a test bölcsessége – ha valami érzelem ér, agyunkban semmit nem érzünk, a szívünkben meg igen. Előbb fog a szívem dobbanni, mint ahogy az agyam tudná – miközben az érzület az agyunkig elér, sok minden történik a testben, ami egy csomó mindent hoz oda-vissza. Itt jön a belátás, amikor összeköt az agyunk mindenfélét, és erre az egész testünk reagál – tehát valamit összeköt az agyam anélkül, hogy tudnék róla.

A pszichológiának még nem született meg a maga Newtonja

Ilyen az, amikor valaki a telefon csörgése előtt megérzi, hogy hívni fogják, és azt is, hogy ki az.

Az ilyen jelenségekre a pszichológiának még mindig nincs meg a válasza – talán azért nem, mert a pszichológiának, mint tudománynak még nem született meg a maga Newtonja.

Az érzelmeknek abban is szerepe van, melyik gondolkodást vesszük előre. Ha rossz hangulatom van, akkor kevésbé vagyok intuitív, mert elemzőbbé válok. A gyors gondolkodás az intuíció, a lassú gondolkodás pedig, amikor elemzek. Most vizsgálták a depressziósokat, kiderült, hogy náluk az intuíció nem működik annyira.

Az intuíció sem csalhatatlan

Az intuíció nem csalhatatlan, mert gyakran megesik, hogy olyan kevés a rendelkezésre álló információ, hogy abból képtelenség helyes következtetést levonni. Ezekből a helyzetekből élnek a szélhámosok. Hogy „úgy tűnik, mintha”, aztán kiderül, hogy egészen más a helyzet, mint amit látni véltünk, vagy látni szerettünk volna.

A felszín egészen jól manipulálható, ha nincs lehetőség az apró részletekkel foglalkozni.

Meg kell tanulni irányítani

Az online jelenlét különösen végtelen sok ingerrel bombáz minket minden nap, tudni kell szelektálni, válogatni. Képesnek kell lenni eldönteni, hogy a külvilág ingerei közül melyek fontosak a túlélés szempontjából, és melyek visznek hamis útra. – A válogatni tudás a lényeg, ami tudatosságot kíván.

Tehát ne idealizáljuk és misztifikáljuk az intuíciót, de azért érdemes rá hallgatni, mert viszonylag kevésszer téved, és azért nem érdemes rá hallgatni, mert akkor viszont nagyot.

A bejegyzés Szily Nóra Mérő László matematikus – pszichológussal, és Dr. Gyarmathy Éva pszichológussal folytatott beszélgetése nyomán készült, amely a Nők Lapja Psziché 2020. XI. évfolyam 2. számában jelent meg, Az intuíciót is tanulni kell… címmel.

Borítókép: Brett Sayles, pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s