A japán szerencsehozó macska története

A Japánban rendezett 32. nyári olimpiai játékok tiszteletére a Google egy vörös-fehér foltos cicáról készített rajzfilmet, ahol a főhős, Lucky, a japán szerencsehozó macskára emlékzetet.

A maneki-neko, vagy integető cica több változata ismert, különböző színekben és pózban megtalálható. A macska jellemzően porcelánból készül, fehérre van festve, gyakran narancssárga és fekete foltok díszítik. Előfordul még fekete, arany, ezüst és piros változatban is. A jószerencse szimbóluma Ázsiában.
Néha tévesen „kínai szerencsemacskának” hívják, mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kínai kereskedők körében is.

A japán integető cica a legenda szerint először egy szamurájnak hozott szerencsét 1620 körül a tokiói Setagaya-ku-ban található Gotokuji templomban.

Egy nap, Naotaka Ii, Hikone tartomány szamuráj ura hazafelé tartva úgy döntött, hogy megállt egy fa árnyékában pihenni. Megpillantott egy macskát a közelben levő Gotokuji templomban, ami mancsával integetett neki, hívogatta őt a szentélybe. (A modern magyarázatok szerint mosakodott a cica, s ahogy a füleit tisztította a mancsaival, távolról viszont úgy tűnhetett, hogy integet.)

Az uraságnak nagyon megtetszett az édes kis állat, engedett a hívásnak, s beszaladt a templomba.

Hirtelen esni kezdett, hatalmas mennydörgéssel és villámlással, s ahogy Ii elhagyta a fa menedékét, egy hatalmas villám csapott a fába. A szamuráj annyira hálás volt a macskának, hogy megmentette az életét, hogy utána nagy összeget adományozott a templomnak és támogatójává vált. Az átalakított Gotokuji templom ezután a Ii nemesi család őrző szentélye lett.

Később egy nagy Maneki Neko-szobrot is építettek a templomnál, és a kis változatát elkezdték ajándékként értékesíteni. Manapság a látogatók, akik a templom lenyűgöző kapui alatt haladnak el, a Ii család temetője közelében felfedezhetik a hívogató macska szentélyét, mely emléket állít eme sorsdöntő találkozásnak. (Via sudy.co.hu)

Címlapkép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s