Van már gondelnyelő dobozod?

Ha nincs, csinálj magadnak egyet képzeletedben! Ezzel a technikával akár komolyabb stresszhelyzetben is képes lehetsz átmenetileg megnyugodni, és tehermentesíteni magad a káros feszültségtől.

A gyakorlat a következő:

1. Képzelj magad elé egy ládát, vagy dobozt, ahova betehetsz mindent, ami zavar, vagy amit szorongásként élsz meg. A vizualizáció lényege, hogy nagyon részletgazdagon igyekezz elképzelni a ládádat: találd ki, hogy milyen az alakja, színe, mérete, zárszerkezete – ez utóbbi azért fontos, mert ezzel fogod kinyitni, majd becsukni a dobozodat.

kép: imadomamacskam.hu

2. Ha ezzel megvagy, nyisd ki, és pakolj bele mindent, ami ebben a pillanatban feszültté tesz. Lehet ez múltbéli emlék, jelenlegi kedvezőtlen esemény vagy akár a jövővel kapcsolatos zavaró gondolat, érzelem, testi érzés, vagy szorongás.

Ne vesztegesd az időt rájuk, ne is elemezgesd őket, csak tedd be a dobozba! Ha ez megvan, zárd be őket gondolatban az elképzelt ládába, vagy dobozba!

kép: zoozoo.hu

3. Miután jól elsüllyesztetted a ládikád mélyére a gondokat, fókuszálj saját érzéseidre: milyen érzés biztonságban lenni, milyen érzések járják át a testedet. Ha újra valami zavaró érzés, vagy gondolat bukkan elő, nyisd ki a dobozt, és zárd bele azt is! Mindeközben összpontosíts a légzésedre, a szívdobogásodra.

kép: zoozoo.hu

Ebben a nyugalmi állapotban engedd, hogy felszínre törjön az érzet, ami összefoglalja az élményt: és ez pedig a biztonságos jóllét állapota.

Célszerű naponta akár többször is elnyeletni ezzel a vizualizációs gyakorlattal a gondokat, vagy nézegess dobozokban ücsörgő macskákat – garantáltan ez is gondtalan pillanatokat okozhat!

kép: linkedin.com

Forrás: Nők Lapja Psziché

Borírókép: zoozoo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s